Fem overraskende produkter skabt af CO2

Ny teknologi gør det muligt at omdanne CO2 fra fabrikker til brugbare produkter. Det kan blive en vigtig del af løsningen på klimakrisen.

CO2 fra industrien er en af de største udfordringer for klimaet. Overgangen til vedvarende energi hjælper, men hvis vi drømmer om fart på udviklingen må vi kigge andre steder hen. Og her kommer nye teknologier ind i billedet for allerede nu er det muligt at fange og genbruge CO2.

Forskere og virksomheder har udviklet metoder til at omdanne CO2 til brugbare materialer.

  1. Kulfiber: Stærkt og let materiale

Forskere fra George Washington University har udviklet en metode til at omdanne CO2 til kulfibre ved hjælp af elektrisk strøm. Kulfibre er lettere end metal, men meget stærke. Det gør dem ideelle til produkter som vindmøllevinger, racerbiler, fly og cykler.

Metoden gør det billigere at producere kulfibre sammenlignet med traditionelle metoder. Samtidig fjerner den CO2 direkte fra fabrikkers røgudslip.

  1. Nanopartikler: Bedre beton og plastik

En canadisk startup har fundet en måde at kombinere CO2 med affald som flyveaske fra kulkraftværker. Resultatet er nanopartikler, der kan tilsættes beton, plastik og maling for at gøre dem stærkere og mere effektive.

Nanopartiklerne kan simpelthen gå ind og erstatte traditionelle materialer, som ofte har en høj klimabelastning. Det gør bygge- og produktionsindustrien mere bæredygtig.

  1. Bioplastik: Fremtidens materialer

En amerikansk virksomhed bruger CO2 eller metan fra gårde og kraftværker til at skabe bioplastik. Gennem en biologisk proces omdannes CO2 til et polymermateriale, der kan bruges til at lave plastprodukter.

IKEA bakker op om udviklingen med en ny bæredygtig type af plastik.
Plastikproduktionen kan blive meget mere bæredygtigt, og det er noget den store møbelgigant støtter aktivt.

Møbelgiganten IKEA samarbejder allerede med virksomheden. Målet er at producere plastik af genanvendte og bæredygtige materialer. Det er et skridt mod en fremtid uden fossile brændstoffer.

  1. Metanol: Grøn brændstof og råstof

En forskergruppe fra Indien arbejder på at omdanne CO2 til metanol ved hjælp af kunstig fotosyntese. Metanol bruges i alt fra medicin til parfume og som brændstof.

At fremstille metanol af CO2 kan reducere afhængigheden af fossile råstoffer. Det kan blive en vigtig brik i overgangen til en mere bæredygtig økonomi.

  1. Biokompositter: Bæredygtige byggematerialer

Et hold fra Kina bruger CO2 til at skabe biokompositter. Konceptet er at CO2en kombineres med naturlige fibre som træ eller risskaller med plastik. Resultatet er stærke og lette materialer, der kan erstatte traditionelle plastprodukter.

Biokompositter er især velegnede til byggeri og grønne produkter. De hjælper med at reducere brugen af oliebaserede materialer.

Måske skal vi vende os itl at se CO2 som en ressource i stedet for et affaldsprodukt. Det kan være vejen omdanne udledninger fra industrien til brugbare produkter.