Spar penge og undgå madspild med 6 simple tiltag
Madspild belaster klimaet, men er også spild af dine penge. Med få ændringer i din hverdag kan du gøre en forskel og se pengene yngle på din bankkonto.
Madspild er et globalt problem. Når mad rådner på lossepladser rundt omkring i verden, så frigives drivhusgassen metan. Og det er en af de drivhusgasser, vi ved bidrager til klimaforandringer. Forskere har beregnet sig frem til at omkring 8-10% af verdens drivhusgasudledninger alene skyldes madspild.
Med få ændringer kan du gøre en forskel
Hvert år smider vi svimlende 1,3 milliarder tons mad ud på verdensplan. Det svarer til cirka en tredjedel af al mad, der overhovedet bliver produceret. Det virker som et vildt tal, men hvis vi vil lykkedes med at reducere klodens drivhusgasser, er det et godt sted at starte. Det kan måske virke uoverskueligt at gøre noget ved madspild på verdensplan, men du kan jo starte med dit eget madspild. Det er faktisk mindre besværligt at gøre noget ved, end du tror og det mest motiverende er, at det giver en reel økonomisk gevinst, hvis mere mad ender i munden frem for i skraldespanden.
Brug sæsonens råvarer, minimer kødet og køb lokalt
Hvis du sørger for at købe sæsonbetonede, lokale råvarer, er du allerede i fuld gang med at reducere CO2-aftrykket af den mad, du spiser. For eksempel viser undersøgelser, at det kan spare op til ét ton CO2 om året at skære ned på kød og mejeriprodukter. Lokalt og sæsonbetonet mad har ofte færre «madkilometer» bag sig, hvilket også mindsker udledningerne.
Her er seks simple råd til, hvordan du reducerer madspildet i din hverdag:
- Tjek køleskabet: Se, hvad du har derhjemme, inden du handler. Det mindsker risikoen for at købe noget, du allerede har.
- Brug madplaner: Planlæg ugens måltider og køb kun det, du har brug for. Husk at bruge rester i planen.
- Brug fryseren: Frys rester ned, så de holder længere, og undgå dermed undgår at gå til spilde.
- Lær dine mærkater at kende: «Bedst før» indikerer kvalitet, mens «sidste anvendelsesdato» handler om sikkerhed. Mad kan ofte spises efter «bedst før,» hvis maden ellers stadig ser frisk ud.
- Mål dine portioner: Lav kun det, du har brug for. Har du rester, så gem dem til en anden dag.
- Mærk og datoér dine rester: En organiseret fryser og et velordnet køleskab gør det lettere at holde styr på, hvad du har, og hvornår det skal bruges.
Hvis du følger de her simple råd, kan du let reducere noget af dit eget madspild og bidrage til et bedre klima. Små ændringer kan have en stor betydning i kampen mod madspild.