De 7 industrier der fylder mest i klimaregnskabet

Energisektoren, transport og landbrug er blandt de største bidragydere til global forurening. Men hvad kræver det egentlig at reducere deres påvirkning?

Det er særligt industrien ændringer i industrien som kan påvirke vores samlede klimaregnskab. Vi kigger på, hvilke fremskridt, der bliver gjort lige nu, og som kan være med til at ændre fremtiden.

  1. Energi: Den største synder


    Energisektoren er den største bidragyder til drivhusgasudledninger. Fossile brændstoffer som kul, olie og gas står for 75% af verdens samlede udledninger. I mange lande drives kraftværker stadig af kul. Det er en dårlig nyhed, fordi kraftværkerne udleder store mængder CO2, nitrogenoxider og andre skadelige stoffer.
    Flere og flere lande har dog fokus på mere vedvarende energikilder som sol- og vindenergi. Og i takt med at det bliver bliver billigere at installere varmepumper og solpaneler, vil verden blive mindre afhængigheden af fossile brændstoffer, hvilket er en god nyhed for klimaet.
  2. Transport: En voksende udfordring


    Transportsektoren er ansvarlig for mere end 20% af de globale CO2-udledninger. Veje og biler udleder næsten tre fjerdedele af transportens samlede udledninger. Desværre stiger antallet af biler og flyrejser fortsat.
    Elektriske køretøjer (EV’er) vinder frem, og mange lande tilbyder tilskud for at fremme deres udbredelse. Effektiv infrastruktur og flere ladestandere kan gøre det lettere for forbrugerne at skifte til elbiler.
  3. Industri og produktion: En nødvendig omstilling


    Industriens produktion af stål, cement og kemikalier udleder enorme mængder CO2. Produktionsmetoderne kræver ofte høje temperaturer, som hidtil kun har været mulige ved afbrænding af fossile brændstoffer.
    Teknologier som elektriske ovne og grøn brint kan revolutionere produktionen og reducere forurening. Derudover kan cirkulære økonomimodeller, hvor materialer genanvendes og genbruges, mindske spild og ressourcetræk.
  4. Landbrug: Fødevarer med højt aftryk


    Landbrug er ansvarligt for cirka 22% af verdens drivhusgasudledninger. Halvdelen af skyldes skovrydning for at skabe plads til landbrug. Husdyrproduktion bidrager også markant med metanudledninger. Hvis man vil forandre landbruget i en mere bæredygtig retning, giver det god mening at reducere brugen af pesticider og gødning og reducere kødproduktionen. Agroforestry, hvor træer plantes mellem afgrøder, kan både øge biodiversitet og forbedre jordkvaliteten.
  5. Fødevareproduktion: Spild og transport

    Vores fødevarer bidrager generelt også til forurening, fordi de transporteres, der bruges emballage og så foregår der også madspild. Kølevarer har et særligt højt CO2-aftryk, fordi de anvender mere energi under transport og opbevaring.
    Derfor kan det give god mening at købe lokalt producerede varer og generelt reducere emballageforbruget. Bionedbrydelige materialer og smartere spildhåndtering kan også gøre en forskel.
  6. Modeindustrien: Den skjulte forurener


    Modebranchen står for op til 8% af den globale CO2-udledning. Tøjproduktion skaber store mængder affald, fordi der anvendes enorme mængder af vand og kemikalier.
    Mange brands investerer i bæredygtige materialer, men som forbrugerne kan også påvirke industrien ved at købe mindre, genbruge og vælge kvalitet frem for kvantitet.
  7. Teknologi: Datacentre og e-affald


    Den stigende efterspørgsel efter elektronik og data har gjort teknologisektoren til en voksende miljøtrussel. Datacentre bruger store mængder elektricitet, og udvindingen af sjældne jordarter forårsager alvorlig forurening.
    Derfor bør der være fokus på at skifte til vedvarende energikilder og fremme genbrug af elektronik. På den måde kan sektoren reducere sit miljøaftryk. Flere virksomheder arbejder allerede på mere bæredygtige løsninger.

Du kan påvirke klimaet i en positiv retning ved at købe mindre tøj og købe genbrug i stedet for nyt.
Hvis du vil være med til at ændre på modeindustrien, så bør du have fokus på kvalitet frem for kvantitet, hvis du køber nyt.

Hvad kan vi gøre?


Det kræver store investeringer og innovative løsninger for industrien, hvis deres klimaaftryk skal mindskes. Samtidig kan du som forbruger også spille en afgørende rolle gennem dine indkøb. Jo flere bæredygtige valg, du træffer jo mere vil virksomhederne skulle tilpasse sig.